luni, 9 mai 2011

Finuţul no. 1

A venit şi ziua botezului primului meu finuţ. Am emotii. Mi-e teamă de bebeluşul cel pitic. Dar, na, voi face cumva faţă situaţiei. M-am pregătit, mi-am făcut curaj, am primit încurajări că va fi bine.

Ne-am trezit şi eu am mers la coafor cu mama piticului şi cu mătuşa piticului. Toate bune şi frumoase, numai că era groaznic de frig în salon, groaznic de frig şi-aşa, nu mai vine vara asta odată! Iar programările noastre au fost decalate cu jumătate de oră. Am început cu jumătate de oră de degerat şi am continuat cu încă aproape două ore până mi-a venit şi mie rândul. Eu n-am vrut zulufi, deci nici bigudiuri şi stat la cască, aşa că am rămas ultima. Eram gata degerată şi cu cheful pierit, dar am început să îmi revin imediat ce-am simtit adierea fierbinte a feonului în pleata-mi fluturândă. Până la urmă, deşi cu întârziere mare şi cu o porţie de frig pe cinste, s-a terminat cu bine incursiunea în lumea coaforului lugojan. Coafura mea, în afară de faptul că a avut parte de atât de mult fixativ cât n-am folosit în toată viaţa şi n-a fost atât de finisată pe cât ar fi trebuit, e aproape aşa cum am vrut-o, în stilul anilor '60. Era importantă, fără coafura potrivită, ţinuta mea n-ar fi avut nici un chichirez.

Am plecat de la coafor şi am mers să ridic lumânarea pe care o comandasem prin telefon. Comandă scurtă, fermă, precisă. Lumânare simplă, albă, împodobită circular cu hortensii albastre. Fără alte flori, ierburi, funde, fluturi, buburuze, voal sau alte adăugiri. Ei, s-a dovedit că n-a fost chiar atât de simplu. Lumânarea are partea de jos albastră, are nişte iarbă urâtă sub hortensii, o panglică albastră sub ele, nişte trandafiri de plastic înfipti din loc în loc pe lumânare şi nişte desene făcute manual (după cum a ţinut să mă informeze şefa florăriei) cu sclipici! Ok, păi nu vă zisăi să fie simplă, fără nimic? Păi da, dar ne-am gândit că nu iese frumosă aşa cum aţi vrut dumneavoastră. Aaa, am înţeles, acum are logică sclipiciul. Nu aveam cum să nu iau lumânarea, mai era o ora şi jumătate până începea botezul. Aşa că m-am apucat să cojesc sclipiciul pictat manual de pe lumânare. Mi-a iesit. Am scos şi mirificii trandafiri de plastic înfipţi cu sârg în lumânare. Cu panglica şi partea de jos a minunăţiei n-am avut ce să mai fac.

Mergem, ne schimbam (ţinuta mea stil anii '60 e mirifică, pe bune, numai că nu ştiu câţi din cei prezenţi au avut idee despre ce era vorba în propoziţie... am avut un pic, doar un pic, senzaţia că nu fac parte din poveste) şi purcedem spre locul de unde vom pleca la biserică. Bebeluşul va fi îmbrăcat de moaşa lui, apoi va fi adus la biserică tot de ea şi-mi va fi livrat mie. În timp ce-l dezbracă moaşa şi-l îmbracă zic să iau seama ca să ştiu ce am de făcut şi eu după aceea. Primeşte pişpirelul o ţinuta "de prinţ". Ne uităm uimiţi, şi eu, pentru că-mi simt ochii agresaţi, şi el, pentru că nu cred că e chiar ceea ce vrea să poarte, adică plastic şi sclipici, dar n-avem ce face. Asta e, prinţ să fie.

Ajungem la biserică, preiau deliciosul şi purcedem. În biserică ne invită preotul într-un colţişor, în partea din faţă. Nu ştiu de ce ne-a înghesuit pe toţi acolo, în colţul ăla, când era ditamai biserica liberă. Mă rog, o fi vreun obicei, ceva. Începe slujba. Începe şi piticul meu să dea semne de nemulţumire. Rezistăm noi cumva încă vreo câteva minute, dar la un moment dat nu se mai poate. Câte să suporte şi copilul ăsta, hainele nu-i plac, naşa îl ţine dubios, nu se pricepe deloc, ăştia fac gălăgie pe-aici, lumini, nebunie. Gata-i plânsul ăl mare cu jale şi durere maximă. Numai că de data asta nu-i iese manevra de mutare către nişte braţe mai pricepute, naşa nu-l lasă neam. E nebună femeia asta, zău. Habar n-are de bebeluşi şi acum nu-mi mai dă drumul! Femeie, lasă-te de meserie, nu te pricepi şi pace!

La un moment dat cred că a obosoit şi a mai luat o pauză. L-am dezbrăcat şi l-am predat preotului. Mă gândeam că-l scufundă în cazanul înghesuit în acelaşi colţişor al bisericii cu noi. Dar nu, doar îi picură câteva picături de apă-n cap în timp ce cântă ceva şi mi-l dă înapoi. La o adică ne convine, şi mie, si lui bebe, cine are chef de baie pe frigul ăsta?! Ne mai tânguim un pic, popa cântă în încercarea eşuată să ne acopere iar eu nu mai pot de mâini. Are 7,5 kg voinicul meu. Vine timpul să-l îmbrac. Acu' e jale mare, naşa asta chiar nu are habar cum se îmbracă un copil, pe bune! Îmi suceşte mâinile, capul, picioarele, doar, doar oi intra în ăle haine. Pfff! Am cam transpirat amândoi, dar am reuşit până la urmă, înainte să termine popa de cântat să fim cât de cât apţi. Cam deslânaţi, dar decenţi. Plus niscaiva bumbac plăcut la atingere pe lângă noi.

Gata, slujba se termină, am supravieţuit cumva amândoi, şi eu, şi naşa. Acum facem poze. Apoi petrecerea şi gata, până pe la 10 seara am scăpat de tot tămbălăul, inclusiv de naşa cea nepricepută, pot şi eu să dorm  în pace, în sfârşit!

Asta a fost. Acum am un finuţ frumos, dar frumos rău de tot, absolut delicios, îţi vine să-l mănânci, nu alta, voinic şi cuminţel pe nume Eduard Andreas. Să crească mare şi să fie sănătos, deştept, frumos şi norocos!

Voi cum staţi la capitolul năşit? Aveţi fini mari? Fini mici? Noi avem două perechi de fini, pe primii i-am cununat în  2008, la Timişoara, iar pe cea de-a doua pereche, părinţii piticului, i-am cununat toamna trecută la Lugoj. In iulie urmează o noua pereche, tot la Lugoj. Bag seamă că trag spre Banat.

PS: am febra musculară la mâini atât de rău, încât mă dor mâinile şi când scriu. Greu, dom'le cu bebeluşii ăştia!

 
   

19 comentarii:

Luminiţa spunea...

Să vă trăiască finuţul! Este adorabil! Să fie sănătos, norocos, iubit şi fericit.
Naşa, ai fost superbă, ţinuta impecabilă, tipic anilor 60, exact cum îmi place mie, clasic, elegant, cochet şi diescret.

PS. Noi vom fi naşi de cununie în septembrie..este prima noastră pereche de fini, deabia aşteptăm.

patratel spunea...

Sa va traiasca finutul! Chiar e un copil frumos si dragalas!
Iar tinuta ta e delicioasa si te prinde.
Am si eu o fina, o verisoara indepartata, pe care au botezat-o ai mei, dar am tinut-o eu in brate si cica ar fi fina mea. Si asta se intimpla cind aveam vreo 8 anisori ...

LILICA spunea...

Sa va traiasca finutul!!! ati fost super nasi, pe fata lui Cip se citeste cat de incantat si emotionat era, sper sa nu ma insel!
Noi avem un finut, l-am botezat cand eram gravi in 5 luni cu Matei, mi-a fost tare, tare rau in seara aia si nu prea am fost o nasa pe cinste la restaurant, am dormit vreo 2-3 ore in masina, dar aveam palpitatii si contractii de la oboseala.

Sorin spunea...

Sa va traisca finutii!

N-o sa intreb cum e sa fii Nas si Nasa, in schimb TREBUIE sa intreb ce trebe sa faci ca sa se nasca in gandul unor doritori, sa puna Nasi u nanumit cuplu? de ce intreb? pai d'aia ca pe mine nu a intentionat nimeni sa ma puna. Sunt chitros, ne-fotogenic, n-am mainile vanjoase sau bani la buzunar? care e treaba? la fel si cu Nasii de cununie? care-i combinatia?

Si apoi, stiu bine cu me: numele copilului fiecaruia este cel mai frumos nume pentru respectivul, insa... de unde vine dom'le astea cu Eduard, David, Patricia, Andreas, Nicolas, Bruno..etc? de 4 ani de zil enumai prenume din astea? are la unii o rezonanta anume? sau de ce? eu am pus Stefan Theodor si Bogdan Andrei la ai mei. N-am vrut chiar Gheorghe sau Vasile, deci pot fi acuzta si eu de lipsa de simplitate... dar nu ar fi avut rezonanta dorita: si Theodor si Bogdan insemna "Darul lui Dumnezeu" in doua limbi diferite, asa ca pot fi iertat.

deci?

tina19david spunea...

sa va traiasca finutul! este un scump.
tu ai aratat super bine.
la capitolul fini stau f bine. avem cununati 5 perechi si am botezat 4 copii (2 baieti si doua fete) din care 2 acum dupa casatorie si 2 inainte.
eu m-am descurcat onorabil pana la ultima finuta unde ziceai ca n-am mai pus mana pe copii nicodata. mi-era teama de ea, aveam impresia ca se rupe in brate la mine si plangea de foame iar daca ii dadeam se ineca.
imi doresc ca pe viitor sa mai botezam.

Cami spunea...

Multummim, si eu , si deliciosul, pentru complimente si urari.

@Sorin: Pentru primii nostri fini am primit titlul de nasi din prietenie. Finutul si Cip s-au nascut in aceeasi maternitate la cateva zile distanta, au fost vecini de bloc, au fost colegi de gradinita si scoala generala.

Finul (cel mare) de la Lugoj a fost botezat de parintii nostri iar noi am continuat traditia. Ei ne-au solicitat drept nasi. Pe deliciosul mic l-am botezat pentru ca-i cununasem parintiii si...asa e obiceiul.

Fina care urmeaza sa se marite in iulie este, la fel, botezata de parintii mei. La fel si cu ei, ne-au solicitat, noi am acceptat.

Cred ca astea-s variantele, ori prietenie, ori naseli din generatie in generatie.

Mihaela (alias Miki) spunea...

Sa va traiasca finutul si la mai multi!
Ati fost toti frumosi!
Pana acum am cununat 2 perechi - unii ca ne sunt foarte buni si dragi prieteni si ceilalti pt sunt o pereche cu vechime si ne sunt la fel de dragi!
Nu am botezat inca! Asteptam de la primii fini unul sau doi din astia mici - bine! si asta daca vor dori sa le botezam odraslele.

Inca odata va doresc si voua si finilor si finutilor vostrii numai bine!

LILICA spunea...

Pt. Sorin...nici noi nu am fost solicitati sa nasim, iar de botezat, abia pierdusem o sarcina si sora-mea ramasese gravida, atunci am zis ca eu voi boteza si m-am rugat efectiv de ei sa ma aleaga, sotul nu voia deloc, zicea ca e prea ''proaspata'' rana...insa i-am promis ca o sa fiu o nasica graviduta si asa a fost...
Cat despre nume...am ales Matei care inseamna ''dar de la D-zeu'' ca asa am considerat ca e si Ciprian, ca asa ii spunea bunicul sotului, numele asta il voia la primul copil, dar s-a gandit prea tarziu, cand eu deja alesesem si...Matei e nascut de Sf. Ciprian...am aflat dupa nastere.
Eu zic ca e bine sa fie prietenie intre nasii de cununie, altfel...se ajunge ca la mine, sun pe nasa si raspunde cu ''da Lili'' sau ''spune Lili'' sau cum am fost ieri la ziua fetitei lor la Mc si nici macar nu l-a observat pe Matei..i-am zis ca am ajuns EU cand a venit la tort si la plecare i-am zis ca plecam...ma afecteaza si simt ca relatia nostra e pur din obligatie!!! nasii sunt prietenii (fosti) buni ai sotului...nu stiu de ce s-au schimbat asa dupa nasit!!!

Cami spunea...

Am uitat sa spun si despre nume pentru Sorin.

Nu am ales noi numele deliciosului. Sunt nume alese de parintii lui, asa cum le-a placut lor. Eu nu m-as baga din postura de nasa sa aleg numele finilor. Sunt copiii parintilor lor, ei sa le stabileasca numele.

Pe copiii mei ii va chema Matilda si/sau Toma (daca nu-l va apuca pe Cip revolta). Mie imi plac numele romainesti vechi. Toate numele astea fancy nu ma ating neam. Si nici rostul a doua prenume pe caciula de copil nu-l vad, asa ca ai mei vor avea cate un nume.

Mamuska (Bulina) spunea...

Cami, vezi ca nu-i asa greu? Stiam eu ca va fi totul bine si ca te vei descurca ;)
Felicitari Cami&Cip, sa fiti sanatosi si sa va bucurati de finii vostri!
Sa va traisca finutul, sa fie sanatos!


Am si eu trei finuti mici (un baietel si doua fetite), i-am botezat pe vremea cand nu eram casatorita...imi aduc aminte ca atunci cand am fost nasa de botez pentru prima data, am avut emotii, imi tremurau mainile...dar m-am descurcat bine...bineinteles ca nu am scapat de febra musculara, mai ales ca primii finuti ai mei, aveau 6 luni, deci erau maricei si greutatea pe masura varstei... si am fost nasa la diferenta de o zi (sambata am botezat fetita si duminica baietelul), iti dai seam
Am cununat 3 cupluri... una dintre finute este insarcinata si va naste pe la inceputul lui iulie(azi merg cu ea la medic si poate avem noroc de data asta sa aflam ce sex are bebe) asa ca prin septembrie voi fi pentru a patra oara nasa de botez...
In ceea ce priveste numele finutilor, nu am avut si nu voi avea vreodata "pretentia" ca acestia sa-mi poarte numele (stiti voi de ce :)) )

liliana spunea...

Sa va traiasca finutul!Este un scump si ii dorim tot binele din lume.Despre nasi numai de bine.Cu nasitul e o poveste lunga si trista nu isi are rostul azi.

Iolanda spunea...

Sa-ti traiasca finutul!!!

Eu am un finut "mostenit" :)), adica parintii mei i-au cununat parintii,i-au botezat sora,asa ca eu cu Mihai l-am botezat pe el.
Fini cununati nu avem... nu s-a intamplat sa ne intrebe cineva, la modul serios daca vrem sa le fim nasi. Glume au mai fost,dar la glume am ramas :)))
Mi-ar fi placut sa cununam o pereche care sa ne fie draga, sa ne fie prieteni, dar pana acum nu s-a intamplat... mai asteptam :)))

Roxanica spunea...

Sacoul e sublim....cu stil si "chichirez"

Cami spunea...

Multumim pentru urari. Eu si deliciosul ne infoiem in pene ;))

Roxana, bine ai venit! Te mai asteptam cu comentarii.
Multumesc pentru complimente. Am jacheta aia, sau ce e, de vreo 5 ani. Si mie imi place la nebunie. Are si o captusala cu buline verzi absolut dementiala, de-mi vine s-o port si pe dos =))

Eli spunea...

Felicitari Cami! Ati fost foarte faini...
Noi am botezat primul finut in aprilie, a fost foarte frumos. E piticul colegei si bunei mele prietene Oana, pe care o iubesc tare, tare.
David e un dulce, are personalitate f puternica, cand se uita la tine bosumflat si incruntat, cand rade cu gura pana la urechi. E bestial...
La botez a fost foarte frumos, la catolici, mi-a placut ca nu l-au bagat cu totul in apa, mi-e frica de mor de obiceiul asta :(
Am ras bine la biserica pt ca nasii tin micutul, dar cum micutul era f mare si dolofan a ramas la nas de tot. L-a scuturat nasul 20 min cat a durat botezul de toti invitatii radeau in hohote, toate hainele ii erau deplasate...Avea saracu' o fata nedumerita de ce il bruscheaza asa omul asta. Cum nu mai leganase copii, nu stia cu ce intensitate si forta se face :))
Oricu, a fost o zi tare frumoasa, un botez fara formatii si 200 de invitati, mai ceva ca si o nunta. Ne-am limitat la o masa in familie si prieteni apropiati, asa cum o sa facem si noi cand o sa ne vina vremea :)

Roxanica spunea...

bine te-am gasit, "am pierdut" toata ziua la birou citindu-te...dar e un castig,nicidecum pierdere...cred cam pe la munka deja bantuiesc barfa ca m am indragostit tun, de zambesc intruna.

Cami spunea...

@Eli: si eu tot asa as vrea sa fac botezul plodului din dotare, cand l-oi avea.@Roxana: Multumesc, ma infoi in pene si mai si decat am facut-o toata ziua dupa asa un compliment :D
Tare barfa de birou cu indragosteala =))

hele spunea...

sa-ti traiasca finutul, sa fie sanatos si norocos :)
ai aratat splendid :)
pup

ps: noi n-avem finuti, nici cununati, nici botezati..dar am fi incantati daca cineva ne-ar cere :)

Cami spunea...

Multumesc din nou tuturor pentru urari!